בית הספר למוסיקה בפרוייקט מיוחד בכלא "אופק" לעבריינים צעירים

"זה היה מטלטל" שמעתי קצינת חינוך מנוסה בסיום ההופעה של סטודנטים שבצעו שירים של  עצירים צעירים בכלא.

הפרויקט המרגש הוא יוזמה משותפת של מחלקת החינוך בכלא ובית הספר למוסיקה של הקרייה האקדמית אונו.

זה החל בפגישה של גיבוש רעיוני במשרדי כשמירב הקצינה האחראית על החינוך בכלא סיפרה לי שיש עצירים שאוהבים מוסיקה. "מה ניתן לעשות על מנת לאפשר להם לבטא את עצמם?", שאלה.

הפרויקט שהצעתי כלל מספר שלבים: להיפגש עם הנערים בכלא ,לבדוק יכולותיהם המוסיקליות,ליצור ביחד איתם 5 שירים לאחר שהשירים קיימים לעבוד עם קבוצת סטודנטים שלנו על השירים בבית הספר וכתוצאה סופית להופיע בפני סגל ואורחים בכלא עצמו. ההצעה התקבלה ויצאנו לדרך. עודד גדיר, מצוות מורי בית הספר נבחר להיות היוצר שיגיע לכלא פעם בשבוע ויכתוב יחד עם הנערים את השירים.

הביקור הראשון של צוות בית הספר כלל את עודד גדיר, יואל בן שמחון שריכז לוגיסטית את הפרויקט, ואותי, היה מוזר ואחר .גם נוהלי הכניסה והאבטחה הכבדים וגם המפגש עם הנערים השאיר אצל כולנו מחשבות לימים ארוכים, על מצב החברה הישראלית וההערכה לחופש אישי.

הפרויקט  החל לקרום עור וגידים. עודד עבד עם הנערים ולאחר מכן גוייס צוות סטודנטים משובח שהיגיע עם רצון לתת לנערים הללו כבוד ולהיות השופר לכאביהם.

ביום המופע היו נאומים וסרטונים ואז הגיע הזמן לשירים. הנערים היו במתח ואף לא אחד מהנוכחים ידע למה לצפות .הצלילים החלו להישמע בשירה מרגשת של הסטודנטים רועי רחימי ואביהו יצחק קפש בליווי מתן גולדשטיין מתן יעקב וחן גבע .בשיר האחרון חבר להרכב יואל בן שמחון, ובהגברה מקצועית של בני קלצ'קו (בוגר בית הספר) קיבלנו מופע מרגש.

היושבים בקהל הזילו דמעה כששמעו מילים כמו : "אף פעם לא היו לי חלומות" או "אבא שלי מעולם לא ספר אותי בהיותו מסטול", וכן "תאמין בעצמך ואל תתן לייאוש שלך לנצח ולאבד תקווה" ועוד משפטים קורעי לב.

כל הסגל הבכיר בבית הסוהר התפעל מהיכולות המקצועיות של צוות בית הספר –  המרצים וסטודנטים, והביע רצון שהפרויקט יימשך גם בשנה הבאה.

זה סוג הפרויקטים שיש עימם ערך מוסף. הוא מלמד, מאתגר ומוציא יכולות מעבר למסלול לימודים רגיל. כולי כבוד והערכה לסטודנטים שנרתמו והופיעו בצורה מעוררת כבוד.

יהודה כהן, מנהל בית הספר למוסיקה

כלא אופק